Extreem macro fotograferen

Macrofotografie is het fotograferen van kleine dingen, zoals bijvoorbeeld insecten, stampers van een bloem etc. Macrofotografie word vaak verward met close up fotografie. Het verschil tussen deze twee is de vergrotingsschaal.

Close up fotografie loopt tot 1:1 vergroting en macrofotografie begint bij 1:1 tot 10:1 vergroting. 1:1 Vergroting betekent dat 1 cm in het echt 1 cm in verhouding met je beeldchip is.

Alles wat boven de 1:1 vergroting komt is close up fotografie en onder de 10:1 vergroting is microfotografie. Omdat veel camera’s een macrostand hebben spreekt men al snel over macrofoto’s terwijl het dus eigenlijk close up foto’s zijn. Voor het gemak spreken we nu dus van macrofotografie i.p.v. close up fotografie.

Als je met macrofotografie bezig houdt dan zijn er technisch gezien enkele mogelijkheden:

 • je gebruikt de macro instelling van je objectief, echter deze zal in vele gevallen niet verder gaan dan hoog uit 1:2. Dus blijf je ver van de echte macro fotografie,
 • je gebruikt (al of niet in combinatie met macro instelling van je objectief) een voorzet lens. Deze zijn in verschillende sterkten te verkrijgen, hoe sterker de lens (dioptrie) hoe meer je dichtbij kunt komen,
 • je gebruikt een speciaal macro objectief. Deze kunnen vaak niet verder gaan dan 1:1. Ook hierbij kun je als extra een voorzet lens gebruiken.

Maar wat moet je doen als je nog verder wilt gaan en in het gebied van extreem macro wilt komen. Als je niet alle middelen ter beschikking hebt om naar een grotere vergroting te gaan, b.v. 2:1 of 3:1 dan kun je een trucje toepassen.

De digitale camera’s van nu hebben een zo’n grote resolutie dat je gemakkelijk een uitsnede van het beeld kunt maken. Je fotografeert dan zo dicht mogelijk bij je onderwerp en gaat dan achteraf bekijken welk deel je van het beeld wilt uitsnijden. Als je bedenkt dat de beamer van de fotoclub een resolutie heeft van 1024×768 pixels dan zou het mogelijk zijn om een gedeelte uit je foto te snijden met de zelfde resolutie. Op deze manier kom je in het extreem macro gebied.

 

Probeer het maar eens. Succes!

Jan Tuinman

Discussie - 16 reacties

 1. Jos de Bont zegt:

  Ik ken de formele definitie van macro, het bekende 1:1 en roep dat zelf ook vaak, maar ik vraag me steeds meer af hoe houdbaar die definitie eigenlijk nog is. Om maar eens een paar uitersten te noemen: op een antieke platencamera met glasnegatieven tot wel 18×22 cm kan een portret al macro worden genoemd. Met een moderne compact met een sensor van bijvoorbeeld 5.76×4.29 mm is het kopje van een honingbij al beeldvullend.

  Op APS-C al eens een keer een foto gemaakt van de neus van onze koningin op onze oude gulden:

  En daar had ik dan deze set-up voor gebruikt:

  Ik heb het nog niet berekend, maar wellicht al micro 😉

  Wat dat betreft, kun je het zo gek maken als je wilt. Maar het is zeker leuk om te doen.

 2. Daniël Tulp zegt:

  Weer iets geleerd! Leuk.

  Je kunt ook vergroting bereiken met een tussenring of balg, zoals Jos in zijn setup laat zien.

   

 3. Als je een aperture-ring hebt op je telelens, dan is een hele goedkope oplossing een set met tussenringen. Normaal moet ik minimaal 1,5m van het onderwerp verwijderd zijn om scherp te stellen. Dan kun je tot 10 cm dichtbij komen. Voordeel is ook dat als de lengte langer wordt (let wel op dat de sluitertijd lekker hoog staat, minimaal 1/300) je iets meer afstand kan nemen tot het object. Een goedkoop setje is te koop voor 7,50 bij  http://maxsaver.net/Macro-Extention-Tube-Ring-for-All-Nikon-SLR-DSLR-Camera.aspx. Het is wel erg plastic, anders betaal je zo’n 80 euro. Zo ziet het eruit (PS de batterygrip is een Meike kloontje van 38 euro)

  extensiontubes met 80-200 2.8

  (dode) wesp met extensiontube

  Sleutel

 4. Johan Donk Johan Donk zegt:

  Let er wel op dat bij (extreme)macro de scherpte-diepte vaak miniem is. Door het werken met kleine diafragma’s ontstaat al snel lichtgebrek. Een losse flitser kan hier uitkomst bieden 🙂

  • Heb je advies opgevolgt. Met de extension tubes, diafragma op 5,6  en de lens op 135mm (beste MFT waardes) een oog gefotografeerd met flitser. Omdat ik nu wel 30 cm afstand kon nemen kon ik de flitser er op laten (bij kunstmatig licht gefotografeerd in de avond) Ik vraag me af of een dedicated macro lens zoveel scherper is.

   oog

    

    

 5. Johan Donk Johan Donk zegt:

  Nu lijkt me flitsen dicht bij je oog niet zo prettig, sterretjes 🙂 Ik denk dat Macrolenzen vaak scherper zijn omdat deze geoptimaliseerd zijn voor dichtbij fotograferen. Heeft natuurlijk ook erg met de kwaliteit van je objectief te maken.

 6. Jos de Bont zegt:
  Voor (extreem) macro wordt ook wel een omkeerring gebruikt, waarmee je een lens omgekeerd voor je camera plaatst, omdat een niet macrolens dan weer beter zou presteren. En wat dat betreft heb je ook nog weer twee typen omkeerringen. Een type die in de bajonetvatting van de camera past en je daar dan een lens achterstevoren op schroeft met de filtervatting en een ander type die je op de filtervatting schroeft van een normaal geplaatste lens, en daar dan weer een andere lens, ook met de filtervatting, op schroeft. Op E-bay zijn dit soort ringen vaak voor weinig geld te vinden. En met een of twee oude lenzen, kun je dan al heel fraaie resultaten behalen.
   
  En er zijn ook mensen die gewoon een kartonnen koker nemen, wat tape en zo een super lange tussenring maken.
   
  En voor wat meer licht (kortere sluitertijd), is met een klein beetje handigheid is van een vierkante of ronde kartonnen koker, aluminiumfolie en een velletje wit licht doorlatend papier, folie o.i.d. een goede macroflitshulp te maken waarmee je het licht van je interne flitser tot vlak voor de lens leidt. De koker bekleed je daarvoor aan de binnenzijde met het aluminiumfolie, maak je aan een zijde van de lange zijde een opening die over de flitser valt en aan de andere kant van de koker, nét voorbij het einde van de lens een schuin naar beneden gerichte opening. Die bedek je dan met de folie. Met een elastiek o.i.d. plaats je het geheel over de flitser op de lens en je hebt een spotgoedkoop hulpmiddeltje wat toch voor een mooie zachte belichting van je onderwerp zorgt.
 7. Op http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1161828/0 staat ook een methode te vinden met plaatjeshandleiding. De demo’s van foto’s zien er goed uit ! En dit voor een bedrag van 10-15 euro

 8. Johan Donk Johan Donk zegt:

  Je kunt ook heel simpel een macrolens van je standaardlens maken door hem omgekeerd voor je spiegelreflexcamera te houden. Er zijn ook adapters te krijgen zodat je deze niet vast hoeft te houden. In een creatieve bui kun je deze ook simpel zelf maken met behulp van een oude bodydop.

 9. Jos de Bont zegt:

  Vandaag weer eens in een T-shirtje en met camera in de tuin rondgelopen op zoek naar de eerste groene beestjes met het oog op het maandthema.

  1. bladluis op net ontluikend rozenblaadje

  2. de eerste rupsjes kruipen ook al rond

  Allebei met de Pentax K5, balg, Voigtländer 125 Apo Lanthar macro (1:) en Pentax AF160FC ringflits. Uit de hand genomen, scherp stellen door zelf van voren naar achteren bewegen. Intellingen handmatig en vooral door try and error. Bladluisje is ongeveer 50% crop.

 10. Jos de Bont zegt:

  Op mijn eigen website heb ik een stukje gezet over de poor man’s macro en de daarmee gemaakte foto’s die ik ook op 27-3-2012 heb laten zien: poor man’s macro

 11. Daniël Tulp zegt:

  volgens mij heb je je website een flinke update gegeven sinds de laatste keer dat ik hem bezocht, leuk

  leuk stukje Jos, vooral de foto’s van de spinnen zijn sterk, wat wel opvalt is de zeer geringe scherpte diepte, soms zelfs beetje te weinig, kun je dat nog groter maken?

   

 12. Jos de Bont zegt:

  Dank je Daniël. Mijn website ben ik in decemberber begonnen te vernieuwen en die begint nu een beetje de kant op te gaan zoals ik zou willen

  De scherptediepte is inderdaad zeer gering, maar toch nog wel gemaakt met iets van diafragma 8 of 11. In de gebruikte set-up, twee gekoppelde lenzen, een  50mm + 28mm met een omkeerring ertussen, merkte ik, dat bij meer diafragmeren het al heel snel een flinke vignettering opleverde. In deze set-up wordt het daarmee best lastig om meer scherptediepte te krijgen. Ik denk dat je dan toch naar een meer professionele set-up toe moet. Maar ook door meer oefening en experimenteren met bijvoorbeeld verschillende brandpuntsafstanden is het resultaat ongetwijfeld ook nog beter te krijgen. De omkeerring had ik net ook zelf pas in huis en speciaal voor de gelegenheid gekocht. Vooral ook om te laten zien dat je niet direct kostbare apperatuur nodig hebt om toch heel leuke resultaten te kunnen bereiken.

  Naast meer diafragmeren, is het ook nog mogelijk om softwarematig een grotere scherptediepte te bereiken door een serie foto’s te maken waarbij de scherpte steeds een stukje verschuift. De software pakt dan alle scherpe stukken bij elkaar en op die manier wordt een foto gecreëerd met een veel grotere scherptediepte. DOF Stacking. (DOF = Dept Of Field = scherptediepte). Eigenlijk zou je dan wel gebruik moeten maken van een goed statief en een macrorail. Vanuit de hand, zoals ik nu heb gedaan, is dan wel een stuk lastiger in mijn opinie.

  Op deze Flickr-groep, wordt het een en ander over DOF stacking uit de doeken gedaan en kun je ook voorbeelden zien.

   

Plaats reactie

Recente forum reacties

Actuele forum Onderwerpen