Procedure werkbesprekingen

Doel

Op werkbespreekavonden worden leden in de gelegenheid gesteld hun eigen werk te presenteren. Het is elke keer weer leerzaam om werk van anderen te zien en op een constructieve manier te bespreken.

Een van de doelen van een werkbespreekavond is het verbeteren van je fotowerk. Het ontvangen van opbouwende kritiek is daar een belangrijk element in (zie werkbesprekingen – invalshoeken).

Heb je een foto waarvan je zelf weet dat het niet je perfecte foto is, maar waarvan je wel wilt weten hoe het misschien beter had gekund, schroom dan vooral niet om hem mee te nemen. Geef dan wel aan dat dit jouw insteek is; men weet dan jouw bedoeling en bovendien heeft de praktijk geleerd dat je dan wat makkelijker opmerkingen los krijgt.

Op de meeste werkbespreekavonden worden de foto’s digitaal (met een beamer) geprojecteerd. Een keer per jaar wordt per clublid 1 geprinte foto besproken.

Alle getoonde en besproken foto’s blijven op de laptop van de club staan. De selectiecommissie maakt van deze bestanden gebruik om selecties te maken voor wedstrijden en exposities. Op verzoek worden foto’s van leden gewist.

Onze clubavonden zijn op dinsdagavond van de oneven weken van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal is om 19.30 uur open. U vindt ons in de benedenzaal van de Opstandingskerk aan de Rosendaalseweg 505, 6824 KL in Arnhem.

Digitaal (beamerpresentatie)

Aanleveren digitaal:

 • Op de zondag voorafgaande aan de clubavond, wordt in een e-mail bekend gemaakt naar welk e-mailadres de foto’s  kunnen worden opgestuurd.
 • Geef je foto’s als naam je voornaam met het cijfer 1, 2 en 3. Stuur ze per e-mail; met onderstaande bestandsgrootte is dat mogelijk in 1 mail.
 • Meestal is het maximum 3 foto’s per lid, maar dat kan in sommige situaties anders zijn. Bij een serie mogen het meer foto’s zijn, maar die worden dan wel als serie besproken.
 • Bestandsformaat bij voorkeur JPG (tiff e.d. ok, maar RAW en PSD bestandsformaten beslist niet). De beamer kan maximaal 1400×1050 pixels aan. Verklein dus een staande foto tot 1050 pixels hoog en een liggende tot 1400 pixels breed of 1050 pixels hoog als bij een breedte van 1400 pixels, de hoogte meer is dan 1050 pixels. Verscherp eventueel de foto nog iets na het verkleinen voor een wat sprankelender presentatie (30-40% verscherping bij een pixelbereik tussen 1 en 2). Kies bij het wegschrijven als jpg-bestand voor minimaal ‘groot’ om zichtbare compressie te voorkomen. Aanleveren op een hogere resolutie geeft geen beter resultaat en kost alleen extra tijd met kopiëren en tonen.

 

Extra informatie beamer presentaties

Bespreken digitaal:

 • Je foto’s worden door iemand van de bespreekcommissie besproken. De laptop wordt door iemand anders bediend. Eerst worden al je foto’s kort getoond, waarna je ze zelf stuk voor stuk presenteert.
 • worden er veel foto’s aangeboden ter bespreking dan wordt ter plekke een limiet ingesteld, er worden dan  alleen de eerste 3 foto’s besproken. Het is niet mogelijk ter plekke uit te zoeken welke 3 dat dan worden.

Afdrukken (bordpresentatie)

Aanleveren afdrukken:

 • minimaal  20×30. Kleiner is niet voldoende zichtbaar bij vertoning op het bord.
 • zorg voor nette afdrukken. Druk af op goed papier en vermijd onbedoelde kleurzwemen. Dit leidt namelijk de aandacht van de foto af.
 • opgeplakt of in passe-partout verdient de voorkeur.

Bespreken afdrukken:

 • de foto’s leg je zelf bij binnenkomst neer op de tafels aan de zijkant ter bezichtiging.
 • je presenteert de foto’s zelf, naast het bord.

 

Discussie - Geen reacties

Geen reacties mogelijk.

Recente forum reacties

Actuele forum Onderwerpen