Beoordelen van foto’s

Als leidraad voor het bekijken, bespreken én beoordelen van foto’s staat hier een stappenplan waarmee de je de foto kunt ‘ontleden ‘. Met dank aan Martijn van Huffelen.

Het helpt om dingen te kunnen benoemen die je wel aanvoelt, maar die lastig zijn om te verwoorden.

Willem de Vlaming van FotoF Limburg heeft een tijdje terug ook een leuk artikel geschreven over het beoordelen van foto’s. Vooral interessant is wat je niet moet doen.

Stap 1

Bestudeer iedere foto op alle details; wát staat er allemaal op? Voorbeelden die je zou kunnen zien zijn een trap, wolken, schaduwen, bomen en een mens.

Kijk puur objectief naar de dingen die zichtbaar zijn en vorm niet direct een mening, dat komt later. Als je met meerdere mensen naar een foto kijkt, vraag dan of de anderen details mogelijk gemist hebben die jij wel ziet.

Stap 2

Kijk verder naar de beeldelementen die bepalend zijn voor deze foto. Beeldelementen zijn bijvoorbeeld vlakverdeling, lichtgebruik, kleur, perspectief en lijnenspel. Als je hier meer over wilt weten, dan is ‘De 9 beeldelementen‘ van de Fotoclub Ruinen wellicht interessant (met dank aan Renco Hatenboer).

De fotograaf kan bepaalde beeldelementen gebruiken om de foto sterker te maken, of een bepaalde lading te geven. Als dit goed gedaan is ondersteunen de beeldelementen de inhoud van de foto.

Stap 3

Wat voor gevoel krijg je bij deze foto? Wat roept het bij je op? Nu ga je dus de foto interpreteren. Dit is een heel subjectief stukje, je hoeft het dus niet eens te zijn met anderen! (het is wel fijn als je kunt verwoorden waarom je er zo over denkt). Misschien zie je een thema of een bepaalde bedoeling in de foto ?

Soms wordt een foto alleen maar gemaakt om iets op een mooie manier, of technisch perfect, af te beelden. Dan zit er geen verdere boodschap achter.

Stap 4

Waardeer de foto nu in z’n geheel. Vindt je dat de fotograaf geslaagd is in zijn/haar benadering? Heeft de foto voor jou zeggingskracht? Dit hangt onder meer af van jouw referentiekader, ervaringen en voorkeuren en is dus weer een subjectief.

Als je vindt dat het beter, anders of sterker had gekund, dan moet je dat wel kunnen motiveren! Je hebt dan houvast in de beeldelementen: had de fotograaf meer de nadruk gelegd op perspectief of lijnvoering, dán had de foto sterker kunnen zijn… Of: met een andere uitsnede of meer contrast was die foto beter uit de verf gekomen…

Discussie - 5 reacties

  1. Renco Hatenboer zegt:

    In een zoektocht op het internet kwam ik nog een interessante link tegen over foto’s beoordelen.http://www.fotoclubruinen.nl/index.php/fotos-beoordelen/26-de-9-beeldelementen.

    De meeste onder ons zullen het grootste gedeelte van de genoemde begrippen wel kennen. Het biedt wel een interessante categorisatie die je in iedere geval bij stap 4 kunt gebruiken, en mijn voorstel is om bij de beoordeling dan ook deze begrippen te gebruiken of geef geen oordeel

     

  2. Jos de Bont zegt:

    Het linkje van Willem de Vlaming is dood. Bedoelde je deze pagina?

Plaats reactie

Recente forum reacties

Actuele forum Onderwerpen