Wat zijn de beste fotobewerkingsprogramma's en waarom? | Pagina 2 | Foto's bewerken | Forum

avatar

Overweeg te registreren
gast

Inloggen

Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken

— Forum bereik —

  

— Vergelijk —

   

— Forumopties —

   

Minimum lengte zoekwoord is 4 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens

Onderwerp RSS
Wat zijn de beste fotobewerkingsprogramma's en waarom?
29 juli 2013
14:13
avatar
Sietske Ebus
Member
Forumberichten: 16
Lid sinds:
4 december 2011
Offline
21

Mijn foto bij het zomer maadthema is gemaakt op Spitsbergen. Ik was mee met een expeditie van National Geografic. Daar is ook altijd een fototeam van NG fotografen bij. Niet de minsten dus. Als topfotograaf hadden we Michael Melford erbij, die heel veel coverfoto's en reportages voor NG heeft gemaakt. Een uitgelezen kans dus om eens aan hem te vragen welk bewerkingsprogramma hij gebruikt. Ik heb onlangs een iMac gekocht en wilde weten of Aperture misschien geschikt zou zijn. Zijn antwoord was duidelijk: ondanks dat hij Apple computers gebruikt, kiest hij toch voor Lightroom. Die combinatie is volgens hem het beste. Ook zei hij dat de meeste NG fotografen met Lightroom werken. NG wil niet dat er gemanipuleerd wordt met foto's (elementen weghalen en toevoegen bijvoorbeeld), maar alleen croppen en werken met licht mag. Daardoor gebruiken die fotografen (althans als ze voor het blad fotograferen) nauwelijks Photoshop.  

Om dus Lightoom te bestempelen als een programma voor amateurs, lijkt me wat kort door de bocht.

 

 

29 juli 2013
16:25
avatar
Renco Hatenboer
Gast

Hoi Sietske. Daar ben ik het wel mee eens, maar dan heb je het over reportages zie de discussie van de winnaar van de Worldpressfoto onlangs. Daar heb je ook twee kampen.

Kijk ik in het portfolio van Michael Melford dan zie ik toch heel duidelijk dat hij een fanatiek gebruiker is van Photoshop! Gewone platen met een basisbewerking verkopen gewoon niet. Of je moet op het vroegste tijdstip opstaan en naar allerlei locaties in de wereld willen reizen, lange sluitertijd etc. Maar meestal komen we op plekken waar al duizenden foto's van gemaakt zijn. 

 

Ik denk dat het grootste verschil zit tussen een beeldmaker en een meer registrerend fotograaf. Zelf hoor ik duidelijk tot de eerste. En natuurlijk ook veel discussie gevoerd hiervoor ook op de fotoacademie. En daar wordt je niet opgeleid tot landschapsfotograaf ala National Geographics, omdat die markt verzadigd is. In dat op opzicht ligt de fotoacademie veel dichter bij de kunstacademies, waarbij conceptvorming en eigen ideeën belangrijk zijn en waar je je kan onderscheiden in de oververzadiging van beelden die je dagelijks over je heen krijgt. Met macro, vogeltjes en natuuropnames zal dat waarschijnlijk niet gaan lukken. Maar het is maar wat je met je fotografie wil. Voor mij is fotografie alleen een middel tot het maken van beelden en uiteindelijk communicatie.

Maar ook de registrerend fotograaf heeft veel aan photoshop en dan denk ik vooral aan de selectiegereedschappen. Kleurselectie, selectie per kanaal fouten te corrigeren, waarom dat storende rode jasje. Pas het aan. Dodge en burn maken de foto krachtiger. Het lagenpalet. Allemaal om de vaak wat saaie rawfoto wet pit te geven. En de verschillende verscherpingsmethodes, bijv highpass, maar alleen verscherpen waar je dat wil.  

En ik chargeer wel eens. Maar dat breng mensen wel tot nadenken over wat voor type foto's wil ik nu maken en kijken dan naar het gereedschap dat je er voor nodig bent. De beginvraag van de hele discussie was dus eigenlijk niet goedlaugh Of eigenlijk wel want Photoshop is het beste programma.

  

 

 

 

 

 

29 juli 2013
18:03
avatar
Jos de Bont
Moderator
Forumberichten: 132
Lid sinds:
2 april 2011
Offline

Renco Hatenboer zei 
En ik chargeer wel eens. Maar dat breng mensen wel tot nadenken over wat voor type foto's wil ik nu maken en kijken dan naar het gereedschap dat je er voor nodig bent. De beginvraag van de hele discussie was dus eigenlijk niet goedlaugh Of eigenlijk wel want Photoshop is het beste programma.

Voor mij absoluut niet! Kan ik niet betalen, dus kan ik het niet gebruiken, dus heb ik er helemaal niets aan. Dat valt voor mij dus absoluut niet in de categorie 'het beste programma'.

Voor mij is dat een programma dat ik kan gebruiken en dat in mijn behoeften voorziet. En op dit moment is dat voor mij PSE en dat heb ik nog aangevuld met PT Lens.

 

Het 'beste ......' is trouwens nooit een objectief hard feit!

Het 'beste ......' is altijd afhankelijk van welke normen je hanteert om het te definiëren.

Het bepalen van die normen is al bij voorbaat subjectief.

Daarmee is het 'beste ......' al bij voorbaat een subjectieve uitkomst.

Een goede foto begint vaak met een goed idee
30 juli 2013
00:33
avatar
Renco Hatenboer
Gast

Mm, Mijn camera van mijn eerste generatie iphone s3 is echt veel beter dan een D800 of een Hasselblad. Je wordt er in ieder feval niet armer op. Prijs/kwaliteit is natuurlijk geen argument voor wat het beste is. Aantal regels code, userbase?, Adobe presenteert het als duurste programma met de meeste mogelijkheden. Lijkt me een redelijk argument voor het beste programma, mits het stabiel en snel draait natuurlijk. Wat is objectief is een filosofische discussie.  Wel kun je aannemen wanneer een groot aantal mensen dezelfde ervaring hebben dit als relatieve waarheid kan worden bestempeld

Iets anders is de meest geschikte applicatie. De fotograaf kiest het programma wat bij hem past op basis van budget. Dat is voor hem de beste, of wat hij er voor over heeft.  Elements is trouwens een prima programma. Alleen Lightroom is te beperkt en is natuurlijk niets anders dan een veredelde RAW editor, maar wel een mooi alternatief voor Bridge. Er zitten wel tooltjes op maar alles gebeurt natuurlijk op 1 laag wat je minder flexibel maakt.

Alleen als je catalogus kapot gaat of je wil bestanden overzetten loop je nog wel eens tegen problemen aan. ben je al je edits kwijt en kun je opnieuw beginnen. Dit is me ook al een paar keer gebeurd bij een tussentijdse update. Hij is dan wel weer snellerfrown Dit is veel handiger in Photoshop geregeld. Daar worden de edits in PSD of Tiff bestanden opgeslagen, die je kan inlezen in elke computer.

Lightroom wordt trager en trager met veel edits. Ik heb redelijk wat ervaring hiermee met Lightroom. Voor een serie is het soms handig om bepaalde settings met Lightroom  toe te passen. Maar dit kan ook met Photoshop en veel krachtiger. Je kunt je acties opslaan onder een naam. Bijvoorbeeld settings voor de beamer FKA, settings voor de printer, standaard verscherpen, maar ook gecompliceerde acties. Maar de leercurve is wat hoger, dat is waar. Daarom kun je beter nu beginnen dan later. Maar die onbeperkte wereld die dan voor je open gaat is natuurlijk geweldig. 

 

 

 

  

8 augustus 2013
12:36
avatar
Jos de Bont
Moderator
Forumberichten: 132
Lid sinds:
2 april 2011
Offline
25

Zoals ik al schreef, 'het beste ....' blijft altijd een subjectieve uitkomst en zal voor iedereen verschillen, omdat voor iedereen de criteria anders wegen. Als voorbeeld: een Hasselblad is wellicht een geweldige camera, maar als je iets wilt gebruiken om een snel kiekje mee te maken en altijd bij je kunt dragen, is het een waardeloos onding.

 

Je kunt de sterke en zwakke punten aangeven van verschillende fotoprogramma's, maar iedereen moet op weging van persoonlijke criteria bepalen wat voor hem of haar het beste programma is. En voor de een is dat misschien Picasa en voor de ander is dat Photoshop.

Een goede foto begint vaak met een goed idee
9 augustus 2013
19:21
avatar
Rob Jansen
Member
Forumberichten: 69
Lid sinds:
4 december 2011
Offline
26

Jos, ik ben het helemaal met je eens. Het is altijd subjectief en geld speelt een belangrijke rol. Ik denk dat het niet lang gaat duren alvorens the Adobe maffia Lightroom ook nog alleen maar via de "Cloud" aan gaat bieden. Zestig euro per maand voor software die niet eens je eigendom wordt is veel geld vind ik. Het valt me op dat niemand The Gimp als fotobewerker noemt. Ik heb daar zelf een zeer beperkte ervaring mee maar het schijnt heel erg in de buurt van Photoshop te komen. Is gratis en het werkt ook met lagen.

Forum tijdzone: Europe/Amsterdam

Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 37

Nu on-line:
1 Gast(en)

Nu op deze pagina:
1 Gast(en)

Top-schrijvers:

Renco Hatenboer: 148

Rob Jansen: 63

Johan Donk: 51

Martijn van Huffelen: 45

Sietske Ebus: 16

Gert Jan Bollen: 10

Gebruikers statistieken:

Guest Posters: 2

Members: 31

Moderators: 3

Admins: 1

Forum stat.:

Groepen: 3

Forums: 12

Onderwerpen: 137

Berichten: 588

Nieuwste leden: Jan van den Heuij, Vincent Baake, Arjen, admin, joketermaat

Moderatoren: Jos de Bont: 126, admin: 0, Hendrik-Bene Perdok: 0

Administratoren: Daniël Tulp: 94

Discussie - Geen reacties

Geen reacties mogelijk.